Рекомендації щодо проведення онлайн-аукціонів на випадок блекауту та відключення електроенергії.

10.11.2022 13:56
0
Поділитися на facebook
Поділитись
новина пост копіювати

 Вже місяць наша енергосистема руйнується регулярними обстрілами держави-терориста. Але винахідливих та сміливих українців не залякати темрявою. Майданчик «Державніторги.Онлайн» робить все можливе, аби забезпечити стабільну роботу та надалі надавати якісний супровід учасникам та організаторам торгів.

Державна електронна торгова система Прозорро.Продажі працює стабільно, а ДП “Прозорро.Продажі”  продовжують забезпечувати безперебійну роботу системи надалі.

Як в даних умовах працюють онлайн-аукціони, чи впливають на роботу системи відключення електроенергії, та які можуть бути рекомендації організаторам та учасникам аукціонів за таких умов розказує ДП “Прозорро.Продажі”

  • Організаторам торгів 

У травні 2022 року Прозорро.Продажі здійснили переїзд центральної бази даних з дата-центру в Україні до хмарного сховища Amazon Web Services (AWS). Міграція у “хмару” дозволяє забезпечити стабільність та безперебійну роботу системи. А зберігання даних у “хмарі” зменшує ризики для учасників системи та залежність від критичної інфраструктури, яка під час війни може бути пошкоджена чи зруйнована. Відтак онлайн-аукціони відбуватимуться в системі незалежно від графіка відключень у містах України.

У жовтні 2022 року команда ДП “Прозорро.Продажі” провела опитування серед представників авторизованих майданчиків щодо роботи в умовах відключень електроенергії. За результатами опитування наразі немає майданчика, який би повністю припинив роботу або мав би суттєві труднощі у супроводі учасників торгів через віялові чи аварійні відключення електроенергії.

За інформацією держпідприємства співробітники майданчиків, які працюють з клієнтами, застосовують гібридний формат роботи (онлайн та офлайн), а частина виконують свою роботу з-за кордону. Крім того, частина майданчиків закупили власні генератори живлення, інтернет-модеми, забезпечують додатковими акумуляторами для ноутбуків менеджерів.

Для підписання протоколів та/або укладання договорів за підсумками проведених аукціонів використовувати системи кваліфікованого електронного підпису (КЕП).Нагадуємо, що торги можуть бути скасовані тільки за рішенням організатора в межах чинного законодавства.

  • Рекомендації учасникам аукціонів 

Як підготуватися учасникам до аукціону та врахувати ймовірність аварійного відключення електроенергії?

Не відкладайте свою реєстрацію участі на останній день, зробіть все завчасно, коли є стабільне електропостачання. Реєстрація на торги передбачає обов’язкове завантаження певного переліку документів та оплату внесків. Завчасна підготовка дозволить вам уникнути можливих складнощів через відключення електроенергії та інтернету, якщо вони співпадуть з останнім днем подачі заявок на участь.

Подбайте про наявність декількох девайсів для участі в аукціоні — ноутбук, комп’ютер, планшет або телефон, з яких можна брати участь у торгах та робити ставки. Зазначимо, що новий модуль аукціону Прозорро.Продажі працює в тому числі й на мобільних пристроях навіть за низької швидкості інтернету. Протягом кожного з трьох раундів учасник має три хвилини, аби зробити ставку. Така тривалість дозволяє зокрема перейти на мобільний інтернет за умови відключення мережі.

Також ви можете брати участь у різних аукціонах одночасно в одному браузері — як з мобільного, так і на десктопі. Радимо також брати участь в аукціоні в одному основному браузері та тримати під рукою посилання для швидкого відкриття аукціону на іншому пристрої на випадок блекауту. При цьому подбайте про те, щоб ваше посилання для участі в аукціоні не отримали сторонні особи.

В день проведення аукціону варто обрати локацію, яка забезпечена автономним живленням (генератором). Поцікавтесь про наявність генераторів у найближчому бізнес-центрі або ТРЦ. Це мінімізує ризики раптового відключення світла.

Механіка аукціону в системі Прозорро.Продажі побудована так, що перевагу останнього ходу в раунді має учасник, який на етапі закритих цінових пропозицій запропонував найвищу ставку. Якщо через відключення мережі ви не змогли взяти участь у торгах, якомога вища ставка до початку аукціону підвищує ваші шанси на перемогу.

Якщо під час аварійних чи віялових відключень ви не можете взяти участь в аукціоні, якомога раніше повідомте про це представника свого майданчика.

Прозорро.Продажі як адміністратор системи нагадує, що торги можуть бути скасовані тільки за рішенням організатора в межах чинного законодавства.

  • Рекомендації за умови блекауту

Онлайн-аукціони відбуватимуться у державній електронній торговій системі навіть за умови блекауту у тому чи іншому місті або по всій Україні.

Тому учасникам радимо не відкладати подання закритих цінових пропозицій до останнього, щоб гарантовано зареєструватись для участі в аукціоні. А також зробити ринкову закриту цінову пропозицію на випадок, якщо у вас не буде змоги робити кроки на підвищення у раундах аукціону. Ця рекомендація працює для англійських трираундових аукціонів (аукціон на підвищення ціни) — таких аукціонів у системі майже 80%.

 

Джерело: http://surl.li/dqost

Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ