Новий механізм ліквідації непрацюючих держпідприємств

14.04.2023 11:18
0
Поділитися на facebook
Поділитись
новина пост копіювати

Новий механізм ліквідації непрацюючих держпідприємств: понад 1200 непрацюючих підприємств, які існують лише на папері і генерують мільйонні збитки для держави, буде ліквідовано.

Пресслужба Фонду держмайна (ФДМУ) повідомляє: Верховна Рада прийняла в цілому законопроєкт № 8205 про особливості ліквідації непрацюючих держпідприємств.

Законопроєкт № 8205 має на меті впровадження ефективного механізму ліквідації, що враховує інтереси держави, підприємств та працівників. Його впровадження може стати важливим кроком на шляху до реструктуризації економіки та забезпечення сталого розвитку України.

Щоб ліквідувати непрацюючі підприємства, необхідно понад 30 млн грн, додали у Фонді.

Основне нововведення полягає в запровадженні механізму самофінансування процедури ліквідації. Зокрема, для ліквідації непрацюючих підприємств не будуть виділятися додаткові бюджетні кошти, а замість цього будуть залучатися кваліфіковані спеціалісти з відповідним досвідом. Вони будуть шукати майно, яким раніше володіли ці підприємства, та продавати його. За свої послуги такі спеціалісти отримуватимуть від 3% до 5% від вартості проданого майна, що стане мотивацією для ліквідатора. «Раніше ліквідатори працювали безкоштовно або за рахунок держбюджету, тому підприємства майже не ліквідовувалися та накопичували борги», — зазначив Перший заступник Голови ФДМУ Денис Шугалій.

Решта коштів буде направлена на погашення боргів держпідприємств або фінансування ліквідації таких ДП без активів”, – додали у ФДМУ.

Прогнозована Фондом агальна вартість активів, які можна знайти та продати, сягає щонайменше 140 млн грн. За рахунок цих коштів будуть погашені борги держпідприємств перед державним бюджетом та працівниками.

 

 

Поділитися на facebook
ПОДІЛИТИСЬ
0

КОМЕНТАРІ